In Memoriam.
St. Barbaragilde Dinther 22-2-2017
Henk Habraken
Troubadour en ‘mister carnaval’ Henk Habraken (72) overleden
Bron: www.omroepbrabant.nl

henkhabraken

HEESWIJK-DINTHER – Dialectzanger Henk Habraken uit Heeswijk-Dinther is overleden. Dat meldt het Brabants Dagblad. De troubadour schreef en zong liedjes in het Brabants en won in 2008 de Ad de Laat-prijs. Hij werd 72 jaar oud.
Henk Habraken werd geboren in 1945 en wilde eigenlijk priester worden. Na vijf jaar seminarie liet hij zijn roeping schieten en nam hij de winkel van zijn vader André over. Hij schreef een paar liedjes in het Brabants, gebaseerd op melodieën van Ad de Laat. De liedjes zong hij tijdens zijn eigen koperen bruiloft.
Collega-dialectzangers hebben met veel verdriet gereageerd. ”Het is echt een groot verlies. Hij was de man van het Dinthers dialect”, zegt liedjes- en boekschrijver Cor Swanenberg uit Berlicum.

Oeuvre van ruim 6000 liedjes
In 1988 bracht Habraken zijn eerste plaat uit: ‘Hezik Dinther 20 jaor’. In 1992 verscheen zijn eerste cd. Het totale oeuvre van de volkszanger staat op ruim 6000 liedjes. H
ij gebruikte vaak terugkerende melodieën met nieuwe teksten.
Zijn collega’s uit het vak zijn lovend over zijn liedjes. ”Henk was puur. Henk was Brabants. Hij was eerlijk. Henk was een geweldige mens”, zegt dialectzanger Nico van de Wetering uit Sint-Oedenrode.

‘Mister carnaval’
De troubadour was ook actief in het verenigingsleven van zijn woonplaats. Sinds 1971 was hij aangesloten bij het gilde van Heeswijk-Dinther én hij schreef columns voor het plaatselijke tijdschrift d’n Hadeejer. In Heeswijk-Dinther stond de zanger bekend als ‘mister carnaval’.
Tijdens het Brabantse lach- en liedfestival in Oss kreeg Habraken in 2008 de Ad de Laat-prijs. Deze prijs werd tot 2010 jaarlijks uitgereikt aan iemand die zich inzet voor het Brabantse dialect. Ad de Laat was een zanger uit Nistelrode en het grote voorbeeld van Habraken. Hij vond het een hele eer om een prijs te krijgen vernoemd naar zijn idool.

We wensen Bart, Hanneke en de kinderen, familie en vrienden veel sterkte en condoleren hen met dit grote verlies.

Geef een reactie