Om de drie jaren zijn er de Europese Schutters Treffen. Een groot kleurrijk en bourgondisch evenement, waarbij saamhorigheid en broederschap, hoog in het vaandel staan. Dit jaar werden ze gehouden in Limburg in Leudal in het plaatsje Neer.

Een kleine 500 gilden en schuttersverenigingen uit diverse omringende landen waren vertegenwoordigd. Prachtige uitgedoste gilden uit polen b.v. en schuttersverenigingen uit Duitsland, zeer gedisciplineerd, compleet met muziekkorpsen. Het was een prachtig schouwspel om te zien.

Ieder gilde of schuttersvereniging mocht zijn Koning naar voren schuiven om mee te laten schieten voor de titel : “Europese Koning 2018”. Ons gilde werd vertegenwoordigd door onze Koning Arno v. Boxtel. Helaas mocht hij deze titel niet mee naar huis nemen. Wel werd de nieuwe Europese Koning een Nederlander uit de buurt van Roermond. Deze titel mag hij nu 3 jaar dragen.

Ook onder de jeugd, tot 25 jaar, werd er geschoten om de titel: “Europese Prins 2018”. Onze jeugdkoning, Gijs van Eertwegh, zat er heel dichtbij. Twee schoten na hem viel de vogel. Jammer, zei Gijs, maar het was een ervaring om nooit te vergeten.

Over 3 jaar is er weer een EST, dan in het Belgische plaatsje Deinze bij Gent. Hopelijk word het dan weer net zo’n feest als afgelopen weekend

1 thought on “Gilde st Barbara naar EST in Neer (L)

Geef een reactie