Na ruim twee stille corona jaren, mocht ik eindelijk weer als Koning deelnemen aan een Gildedag.

En wat voor een! Een Europees Schutters Treffen tussen diverse Gilden uit Europa. Duitse, Belgische en Nederlandse Gilden, maar ook uit Polen, Zweden en Oekraïne waren vertegenwoordigd.

Het was een genot om dit alles weer te mogen meemaken, deze keer in Deinze ( B) bij Gent.

Je kon merken dat iedereen hunkerde naar gezelligheid, men zocht elkaar weer op, oude contacten werden weer herleeft, kortom verbroedering!

Ons Dinthers gilde was goed vertegenwoordigd. Vele kozen ervoor om met de caravan te gaan, anderen boekten een hotelof kwamen voor een dag met de bus.

Na de dienstviering en de officiële opening, kon het feest beginnen. Twee grote tenten met diverse bands en dj’s, verzorgden de muzikale invulling. 

Het hoogte punt was natuurlijk het Koningsschieten op zaterdag middag. Ongeveer 250 Koningen en 150 prinsen ( 18-25 jaar), verdeeld over 18 schietmasten, streden voor de finale plaats.

Als Koning van het St Barbara Gilde Dinther mocht ik mee strijden voor een plek in de volgende ronde. We werden onder verdeeld in 8 groepen met in iedere groep 32 Koningen. Degene die de vogel eraf schoot en twee ervoor en twee erna, gingen naar de finale. Uiteindelijk bleven er ongeveer 40 finalisten over die om de titel “Europese Koning” streden. Helaas zat dat er voor mij niet in. 

Had graag de finale willen meemaken, maar in de zevende beurt met nog 6 schutters voor mij, viel de vogel.

Uiteindelijk ging de eer naar twee Duitse gilden. Twee Duitse vrouwen dragen de komende twee jaar de titel Europese Koning en Europese Prins.

Over twee jaar zijn er weer de EST dagen, dan in Mondsee ( Oostenrijk) 

Koning Ad, St Barbara Gilde Dinther.  

Geef een reactie