HEESWIJK-DINTHER – Bij Heemkundekring De Wojstap in Heeswijk-Dinther zijn ze het er snel over eens. ,,Troubadour Henk Habraken verdient wel een straatnaam voor zijn verdiensten”, laat voorzitter Fred Lennings weten. ,,Degenen die hem écht goed kenden, zijn zijn vriend Hans de Visser en zijn medemuzikant René Habraken, geen familie overigens. Dus ga daar maar eens mee praten.”
,,De kerk, het gilde en carnaval. Dat waren de drie hoofdpijlers in het leven van Henk Habraken”, zeggen de twee. ,,Henk was in heel Brabant en ver daarbuiten bekend. Hij zong wekelijks op Omroep Brabant een eigen lied in dialect over de actualiteit.”
Mis in Brabants dialekt
Vooral de kerk speelde een grote rol in het leven van Habraken. ,,In overleg met de pastoor stelde hij missen samen. Hij schreef zelfs muziek voor de gilde-missen die enkele keren per jaar werden gehouden. En één keer zelfs een mis in het Brabants dialect. Steeds begeleid op gitaar en de gilde-trom.”
Hij wilde de kerkmuziek in een ander jasje gieten
,,Hij wilde de kerkmuziek in een ander jasje gieten”, zeggen De Visser en Habraken. ,,Henk was lid van het gilde Sint Barbara. Steeds als wij een gildemis hadden, bleek het mannenkoor om de een of andere reden niet te kunnen en werden wij ‘afgescheept’ met het vrouwenkoor”, lacht Hans de Visser. ,,Zo ontstond bij Henk het idee om een eigen gilde-koor op te richten. Dat kon gemakkelijk: het gilde had negentig leden. Zo kwam er een eigen koor van een man of twintig dat de eigen missen en gildemissen in de wijde omtrek, tot in België en Duitsland opluisterde.” Het koor bestaat inmiddels al 27 jaar.
Met dat gilde-koor zong hij de zelfgeschreven missen, die alledrie op cd zijn uitgebracht: Missa Fraterna, Missa Unitatis en de Brabants Dialect Mis.
Snel gedaan met zijn roeping
Zijn betrokkenheid met de kerk viel ook een heeroom op. Die vond dat de jonge Henk roeping had om priester te worden. En hij betaalde voor hem een gymnasiumopleiding. ,,Toen Henk in de vijfde zat, stierf heeroom en daarmee stopte ook de toelage. Toen was het snel gedaan met Henks roeping”, lacht Hans de Visser die hem kende vanaf zijn vijftiende.
Carnavalsmis
Henk stond ook, samen met Piet Jacobs, in 1959 aan de wieg van het carnaval in Heeswijk-Dinther. ,,Hij stond ook tientallen jaren zelf op de planken tijdens de pronkzitting. En hij organiseerde uiteraard de jaarlijkse carnavalsmis.”
Trio Henk Habraken
,,Henk zong tijdens de mis toen mijn ouders twaalfeneenhalf jaar getrouwd waren. Tot verrassing van iedereen zong ik daar ook”, lacht René. ,,En ’s avonds op het feest speelde ook gitarist Rico van Hooren. Dat was het begin van trio Henk Habraken.”
,,Toen hij ziek werd, begin 2017, vroeg hij of Rico en ik tijdens zijn uitvaart wilden zingen. Een zware klus. Maar hij wilde het van tevoren graag zelf horen. Ik sprak ‘s avonds toen ik bij hem was, af dat we het de volgende avond zouden laten horen. Zover is het niet meer gekomen, want de volgende morgen kreeg ik het bericht dat hij was gestorven. Op 73-jarige leeftijd”, zegt René Habraken.
Bron: BD.nl